Home / Φωτοβολταϊκά / Έλεγχος Μπαταριών με Battery monitors

Έλεγχος Μπαταριών με Battery monitors

Αυξήστε τον χρόνο ζωής των μπαταριών σας γνωρίζοντας την κατάσταση φόρτισης τους - State Of Charge

Το πρόβλημα που δημιουργείται με τις μπαταρίες και οδηγεί στην γρήγορη καταστροφή τους είναι η αδυναμία μας να γνωρίζουμε το βάθος εκφόρτισης τους καθώς και το επίπεδο επαναφόρισης τους σε κάθε κύκλο.

Ο κανόνας σε μια μπαταρία ή set μπαταριών φαίνεται απλός και λέει:

Εκφορτίζουμε μια μπαταρία όσο επιτρέπεται και την φορτίζουμε ξανά όπως προδιαγράφει ο κατασκευαστής

Τον παραπάνω κανόνα είναι αδύνατον να τον ακολουθήσουμε αν δεν γνωρίζουμε την κατάσταση φόρτισης της State Of Charge (SOC).

Ο απλός τρόπος ένδειξης του SOC από τον ρυθμιστή/φορτιστή είναι προσεγγιστικός αφού δεν μετράει την ενέργεια που εξέρχεται από την μπαταρία αλλά μόνο αυτήν που εισέρχεται από μια πηγή ( φωτοβολταϊκά-charger)  

Για να μπορέσουμε να γνωρίζουμε ακριβώς τo SOC της μπαταρίας απαιτούνται ειδικές συσκευές οι οποίες ονομάζονται Battery monitors.

Οι συσκευές αυτές αποτελούνται από μια οθόνη και από έναν αισθητήρα ρεύματος (shunt). Η οθόνη μας ενημερώνει για την τάση της μπαταρίας, την αποθηκευμένη ενέργεια σε Ah, το ποσοστό φόρτισης της επί % και πολλά άλλα. Επίσης μας ειδοποιεί σε περιπτώσεις βαθιάς εκφόρτισης.

Με αυτόν τον τρόπο γνωρίζουμε πάντα την κατάσταση της μπαταρίας ή των διαφορετικών set μπαταριών (περιπτώσεις σκαφών και τροχόσπιτων) ώστε να επέμβουμε όταν χρειαστεί ανάλογα.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *