Home / Θέρμανση και Κλιματισμός / Θέρμανση κατοικίας με αντλία θερμότητας, συμφέρει;

Θέρμανση κατοικίας με αντλία θερμότητας, συμφέρει;

 Γιατί αποτυγχάνουν οι περισσότερες εγκαταστάσεις αντλιών θερμότητας να πετύχουν υψηλά επίπεδα εξοικονόμησης;

Η εγκατάσταση μια αντλίας θερμότητας για την αντικατάσταση του συστήματος θέρμανσης μιας κατοικίας δεν συνεπάγεται ότι θα επιφέρει και την μέγιστη εξοικονόμηση. Και αυτό για τους εξής παράγοντες:

A. Υπάρχον σύστημα θέρμανσης

Η θέρμανση σε μια κατοικία που έχει κατασκευαστεί πριν το 2009 έχει υπολογιστεί για σύστημα θέρμανσης υψηλών θερμοκρασιών (καυστήρας πετρελαίου).

Μια αντλία όμως χαμηλών θερμοκρασιών λειτουργεί στους 55 C, αυτό αμέσως συνεπάγεται μείωση στην προσφερόμενη θερμότητα μέσω των καλοριφέρ (συνεπάγεται αδυναμία θέρμανσης και κατανάλωση).

Έτσι πολύ εγκαταστάτες αναγκάζονται να επιλέξουν αντλία υψηλών θερμοκρασιών (80 C). Και σε αυτήν την περίπτωση όμως θα πρέπει να δούμε τον βαθμό απόδοσης της, το κόστος λειτουργίας της και τέλος το κόστος απόκτησης της διότι, αυτού του τύπου οι αντλίες είναι πολύ ακριβές.

Β. Δομικά χαρακτηριστικά κατοικίας

Μια αντλία θερμότητας για να λειτουργήσει οικονομικά θα πρέπει να λειτουργήσει βάση κάποιον συνθηκών (π.χ μικρό ΔΤ). Αν η μόνωση του κτιρίου δεν είναι ικανοποιητική τότε η αντλία θερμότητας θα καθυστερήσει πολύ να έρθει στην επιθυμητή ισορροπία θερμοκρασιών (εισόδου/εξόδου) με αποτέλεσμα και πάλι να δουλεύει με χαμηλό συντελεστή απόδοσης (συνεπάγεται κατανάλωση)

Γ. Γεωγραφική ζώνη

Άλλο ένα χαρακτηριστικό της αντλίας θερμότητας είναι ότι λειτουργεί με χαμηλή απόδοση σε χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος ενώ δεν λειτουργεί σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός. Αρά στην περίπτωση που η κατοικία είναι στην Βόρεια Ελλάδα ή σε ορεινή περιοχή θα πρέπει να ληφθεί και αυτό υπόψιν.

Δ. Ποιότητα κατασκευή

Εταιρείες όπως η Daikin, LG, Samsung κ.α έχουν τεράστια εμπειρία στην κατασκευή αντλιών θερμότητας. Αν είστε τύπος που του αρέσει να ρισκάρει δεν έχετε παρά να αγοράσετε μια noname αντλία.

Το αποτέλεσμα είναι να τοποθετούνται αντλίες θερμότητας και η εξοικονόμηση να είναι πολύ μικρότερη από αυτήν που είχε υπολογίσει ο ιδιοκτήτης

Ακόμα και στην περίπτωση όπου η εγκατάσταση μια αντλίας θερμότητας επιδοτηθείτε από το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ’ οίκον ο ωφελούμενος θα πρέπει να ζητήσει την εξειδικευμένη γνώση του σύμβουλου μηχανικού ώστε να προχωρήσει στην επένδυση.

About Apostolos Kissouras